Menys pressió a Urgències per la derivació inversa i el desdoblament del SUM

www.andorradifusio.ad

El servei d'Urgències ha viscut aquest hivern moments de saturació habituals per l'època, sobretot lligats a pics de malalties respiratòries i a l'alta activitat de l'hospital, però la posada en marxa de la derivació inversa i el desdoblament del SUM han permès guanyar fluïdesa i qualitat assistencial. Així ho apunta la nova cap del servei, la doctora Ivette Ruiz, que ja porta gairebé un any liderant la unitat. Les dades recollides mostren que entre desembre i abril es van atendre prop de 19 mil pacients, 167 més que l'hivern anterior. 

Ara mateix l'estada mitjana d'un pacient a Urgències és de poc més d'una hora i quaranta minuts. Si mirem uns mesos enrere, un dels principals reptes ha estat reduir el marge que hi havia entre 15 i 20 minuts. Així ho apunta la cap del servei, esmentant la derivació inversa com un dels motius. Dels més de 18.000 pacients atesos aquest hivern, un 6% -equivalent a 800 pacients- ha estat reconduït als metges referents amb aquest mètode. Es deriven patologies de nivell 4 i 5 no complexes, com un refredat.

"L'objectiu seria que aquest 6% pogués augmentar, perquè efectivament, hi ha més d'un 6% de pacients, dels 18.800 que hem vist en tota la temporada, que es podrien derivar. El que passa és que és una cosa voluntària per part del pacient, i a vegades un cop estan al servei no accepten aquesta derivació. Ens agradaria que a poc a poc aquesta mesura s'anés implementant amb més força". 

Ivette Ruiz, cap del servei d'Urgències i el SUM

Com ho han fet les permanències mèdiques. Tot i la bona acollida per part dels metges de capçalera, en algun cas no s'ha pogut atendre el pacient en un marge de 24-48 hores per motius d'agenda. És aleshores quan torna a activar-se l'atenció des d'Urgències per no deixar el pacient desemparat.

L'altre motiu d'haver guanyat fluïdesa rau en el desdoblament d'una de les tres unitats del SUM centrant-se amb l'activitat extrahospitalària. Menys pressió pels professionals i millor qualitat assistencial. 

"Abans fèiem la sortida prehospitalària, l'equip tornava a l'hospital i havia de seguir la seva tasca assistencial un cop el malalt, que a vegades era malalt greu, estava estabilitzat. Ara hem pogut fer cabre que, si hi ha algun pacient pal·liatiu que té alguna mancança al domicili, puguem dedicar més temps a atendre aquests pacients si és necessari". 

Ivette Ruiz, cap del servei d'Urgències i el SUM

Si bé aquesta unitat va començar a fer aquest servei només de dia, des de gener que cobreix les 24 hores

Replantejant el model

Precisament separar el SUM de les Urgències de l'hospital era un reclam molt important per part de molts professionals del servei. Si bé l'ideal seria que la segona de les tres unitats també es pogués dedicar totalment a les emergències extrahospitalàries segons Ruiz, de moment és un objectiu que no es planteja aplicar a curt termini

"Està clar que si ho vols treure tot has de traure les dues unitats. Però ara per ara, a curt termini, les 4,5 sortides al dia no ens justifiquen el fet de tenir dues unitats totalment desubicades del servei d'urgències. Per poder fer-ho li hauríem de donar una volta a tota la prehospitalària del país".

Ivette Ruiz, cap del servei d'Urgències i el SUM

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada 

Comparteix:

Foragitats d'Andorra de matinada Els actius digitals guanyen importància