CONSERVATORI-ALV20250727

Ricard Tenza

Cultura

Quasi 400 alumnes ompliran les aules del Conservatori de música el curs vinent

L`Institut de música té una llarga trajectòria, però no va ser fins al curs 2023-2024 que els estudis van esdevenir oficials.

Caterina Vidal

|

27.07.25


Ara, el 2025, l`Institut de música ha passat a anomenar-se conservatori. Això ha suposat haver d`estructurar algunes assignatures de manera diferent de les que hi havia per homologar-les i fer-les equivalents a les dels estudis internacionals, però el treball més intens ha estat el de documentació.

"Sí que hem hagut de reestructurar algunes assignatures d`una manera diferent i, per tant, en alguns casos hi ha un increment d`hores, però bàsicament ha estat una qüestió de normativa. Si acabem les tasques que estem fent ara, que són la programació de les assignatures, juntament amb la documentació del ministeri, haurem generat entre 800 i 900 pàgines de normativa. Hem donat una solidesa formativa molt gran a aquests estudis."
Jordi Sabata, director Conservatori de música
"Des del 80 que hi ha una feina al darrere del senyor Bartumeu Rebés i dels germans Claret per convertir aquests Instituts de música andorrans en conservatoris, i era una feina que el comú havia de finalitzar."
Olalla Losada, cònsol menor d`Andorra la Vella

El nivell elemental són quatre cursos i després, el curs mitjà en són sis més de previs als estudis superiors. En total, deu anys d`estudi del llenguatge musical en combinació amb l`estudi d`un o més instruments. A l`institut hi ha una gran varietat d`instruments i es treballa per allunyar-se dels estereotips.

"Sí que són, evidentment, molt tradicionals el violí i el violoncel en el món de la corda, però la viola i el contrabaix potser no ho són tant. En el cas del vent, hem tornat a engegar la màquina de vent. A Andorra hi ha una tradició molt forta de saxofon gràcies al Sax Fest, però també hem introduït la trompeta, el trombó i el bombardí i tenim alumnes de tuba. Evidentment, el clarinet és una de les especialitats que ja hi havia. I en el cas dels instruments polifònics, tenim el piano, evidentment, però també tenim l`acordió i també tenim la guitarra."
Jordi Sabata, director Conservatori de música

El conservatori compta per a l`any vinent amb uns 380 alumnes, una xifra que puja a 420 si es tenen en compte els projectes musicals que es fan exteriorment, com el Com Sona, un projecte de música comunitària al col·legi Sant Ermengol.

Per al curs vinent, a més a més, s`ha inclòs la sensibilització musical per a nens a partir de 3 anys.

"Una de les coses més importants que volíem era fer base i creiem que la millor manera de fer base és obrir l`edat. Fins ara només podien entrar nens a partir de 4 anys.  A partir de l`any que vinent, podran començar l`etapa de sensibilització amb la música a partir dels 3."
Olalla Losada, cònsol menor d`Andorra la Vella

Tot i que algunes veus aposten perquè esdevingui nacional i canviï d`ubicació, per ara el Conservatori de música segueix obert a la planta quarta de la Llacuna, al centre d`Andorra la Vella, en un edifici on conviu amb la formació d`altres branques artístiques, com la dansa i el teatre.

Etiquetes

Quasi 400 alumnes ompliran les aules del Conservatori de música el curs vinent | RTVA