
Javier Martín
Política
Picabaralla per la data del referèndum
La celebració d’un referèndum després de l’aprovació del document al Parlament Europeu no posarà en risc la reputació internacional d’Andorra, segons Riba.
El secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea ha actualitzat la situació en què es troba l’acord d’associació. Ara, en fase de signatura des de maig del 2024, Andorra continua pendent que el Consell de la UE determini la naturalesa de l’acord. És a dir, si és mixt o exclusiu. Si es declara mixt la seva aplicació no podrà ser provisional sense una reforma legislativa. Un cop decidit tot plegat entra en joc el Parlament Europeu que haurà de ratificar el text amb l’emissió d’un informe de consentiment.
És aquí on rau la controvèrsia entre els grups parlamentaris. Concòrdia i Andorra Endavant critiquen que el referèndum no es faci abans de l’aprovació del Parlament Europeu i parlen de “ridícul internacional” si no es fa així. L’executiu, però, assegura que no hi haurà represàlies per part de l’UE en cas que el resultat de la consulta publica sigui negatiu i que els diferents actors europeus són proclius a tirar endavant l’acord.
"Em sembla que és rellevant anar a expressar la nostra opinió sabent que per l`altra part el procediment ja està finalitzat i que, per tant, depèn de nosaltres en un exercici de plena sobirania cap a on volem orientar Andorra."
Landry Riba, secretari d`estat per a les relacions amb la Unió Europea
Riba també ha destacat l’impacte en la competitivitat econòmica del país que suposa l’entrada al mercat únic europeu. Ha recordat que el model econòmic actual està obsolet i destaca la necessitat d’entrar al mercat interior per donar una empenta al sector.
És el cas, segons Riba, de la contractació pública i l’obertura comercial de les empreses andorranes, fins ara amb molts problemes per optar a concursos estrangers. De fet, ha explicat que moltes empreses andorranes ja han hagut de deslocalitzar part de la seva producció.
En aquest sentit, el Govern té previst reunir-se amb l`EFA, la CEA i la Cambra de Comerç per "prepar el terreny davant una possible entrada al MUE" a través d’un programa d`acompanyament.
En matèria legislativa s’ha informat de que s’hauran de fer 47 lleis noves per adequar la legislació andorrana a la normativa europea que implica l’entrada en vigor de l’acord d’associació en comptes de les 70 previstes.
Tot i això, per arribar a aquest punt encara s`ha de superar un altre esglaó: el pronunciament del Consell de la Unió Europea sobre la naturalesa de l`acord. És una qüestió sobre la qual Andorra estarà pendent uns quants mesos. En tot cas, l`expectativa és optimista amb la nova presidència danesa.
"Que a la primera reunió ja manifestessin que reprenien el testimoni de Polònia i seguien endavant evidentment ho recollim de manera molt positiva. Sempre hi ha un punt de preocupació als canvis de presidència de que hi hagi un moment de menys atenció."Landry Riba, secretari d`estat per a les relacions amb la Unió Europea
I amb mires al futur, també s’han donat detalls sobre els propers passos de la negociació. El 16 de setembre és prevista la visita de l`ambaixador de Dinamarca, que ara presideix el Consell de la UE, i les properes setmanes també és previst que els països que integren l’EFTA es reuneixin per tractar el dossier d’acord d’associació.
Etiquetes