
Txell Taboada
Societat
La taxa de fills per dona a Andorra, una de les més baixes del món
Andorra continua tenint una de les taxes de fecunditat més baixes del món i la més baixa d`Europa. Ho demostren les dades de l`any passat, tot i que hi va haver prop d`una cinquantena de naixements més. Els experts opinen que calen polítiques per incentivar que la gent tingui més fills, com fan al nord d`Europa.
Tot i la millora en el nombre de naixements, l`indicador de fecunditat, és a dir, la mitjana de fills per dona, es va quedar el 2024 en 0,84, molt per sota de l`europea, que és d`1,38.
"El que és important d`aquestes dades és la taxa de fecunditat, que fa una relació entre les dones que poden tenir fills i el nombre de fills que hi ha. La taxa que tenim ara a Andorra és de 0,84. L`any passat estava en 0,79. És la més baixa d`Europa i, de fet, de les més baixes del món. Corea del Sud està al 0,71, per sota de nosaltres, però tot i així la tenim bastant baixa."
Joan Micó, investigador AR+I
Per nacionalitats, a Andorra, les dones franceses són les que menys fills tenen per família, seguides de les andorranes, el grup que engloba les altres nacionalitats i les espanyoles. Les que més en tenen són les portugueses, amb un indicador d`1,21 fills per dona.
Actualment hi ha més persones a Andorra que compleixen 65 anys que 18. Segons els experts, per mantenir l`economia tal com la tenim ara necessitaríem que aquest nombre augmentés a 2,1.
"A mitjà i llarg termini, la solució és la immigració. I que aquesta immigració tingués fills aquí i s`escolaritzessin aquí, adquirint la llengua i la identitat d`aquí."
Joan Micó, sociòleg AR+I
A banda de la immigració, els experts aposten també per polítiques que puguin augmentar la natalitat, que passen per mesures conciliadores i que les empreses prenguin part en aquesta responsabilitat estructural de la societat.
"Als països del nord d`Europa, el que han fet des de fa uns anys ha estat assumir polítiques per incentivar tenir fills i han arribat a taxes d`1,7 i 1,8."
Joan Micó, sociòleg AR+I
A Europa, l`edat mitjana de les mares primerenques és de 31,2 anys, mentre que a Andorra se situa als 33,3.
Alguns andorrans creuen que el problema es relaciona directament amb la pujada dels preus tant dels lloguers com del menjar. D'altra banda, creuen que la solució no és la immigració.
Etiquetes