
Sergi Linares - Èric Mompel
Societat
L`esport i la comunitat, armes contra les addiccions
L'esport en equip pot ser una de les formes més efectives de crear comunitat i sortir de les pantalles. Des del servei de Joventut es fa una crida al Govern perquè dugui a terme una regulació davant aquesta problemàtica.
Si abans les addiccions estaven relacionades amb substàncies com l`alcohol o el tabac, ara tenen més a veure amb comportaments repetitius. Són les addiccions de comportament. El joc o les pantalles en són un exemple. Sentir-se connectat amb el món real i fomentar els valors de l`associacionisme i la companyonia, així com sentir-se part d`una comunitat, és essencial per no caure-hi.
El sistema ha fet que cada cop tinguem menys espais públics per poder relacionar-nos i les xarxes sembla que han substituït aquesta mancança.
“He d’admetre que són molt addictives i que són una part bastant gran de la meva vida.”
Ian González
“El TikTok, sobretot, com que té molts vídeos, distreu molt dels estudis.”
Cecilia Reyes
“Pots comparar-te, a vegades, amb altres persones i sentir-te, a vegades, inferior.”
Jan Mariño
“Jo crec que no és tant el problema de l’addicció a la pantalla, sinó quines alternatives oferim als joves en el temps lliure, amb accés a activitats de lleure gratuïtes i on se sentin còmodes.”
Patti Baffino, cap del servei de Joventut i Participació Ciutadana del comú d`Andorra la Vella
L’esport en equip es presenta com una alternativa real i saludable a les addiccions de comportament. Més que activitat física, és una eina de cohesió social que fomenta el compromís i el vincle amb la comunitat.
“Els últims 10 anys ens hem enfocat a fer l’esport accessible a tots, sense cap excepció. Jo crec que avui som l’escola més econòmica que tenim al Principat.” Daniel Mininel, entrenador Club Vòlei Andorra
“Una manera d’escapar-me del mòbil, podríem dir, són les activitats en general, però el voleibol m’ajuda molt perquè faig tres hores setmanals.”
Ian González
“Al final, aquestes aplicacions són un negoci, una empresa privada. De fet, els mateixos creadors confessen que són eines altament addictives. Per tant, són els governs… Això també ho diu l’associació de pediatria espanyola. Ja insta els governs a regular-ho. Perquè ells mateixos ens ho demanen.”
Patti Baffino, cap del servei de Joventut i Participació Ciutadana del comú d`Andorra la Vella
Etiquetes