andorradifusio_rtva_parc_public_habitatge_pero_excessos_34202512432

Societat

L`habitatge, la gran preocupació de la població

L`habitatge es manté com el principal problema per als andorrans, segons dades publicades al primer Observatori del 2025. De les 750 persones enquestades per Andorra Recerca+Innovació, més del 70% assenyala l`accés a un habitatge digne com l`aspecte més urgent que caldria millorar.

Tomàs Garcia Espot

|

03.07.25


A l`habitatge el segueix el trànsit, que puja al 21,2%, i el sou, que, per contra, ha baixat gairebé 7 punts respecte al segon trimestre de l`any passat.

Quant al principal problema, l`enquesta també demana pels motius d`aquest neguit. Una de les respostes més habituals és el preu del lloguer i les dificultats per pagar-lo. Uns preus alts que, precisament, condicionen la segona raó més triada: no poder independitzar-se. I finalment, una altra part dels enquestats també apunta la manca d`oferta de pisos.

En aquest sentit, l`enquesta també posa en relleu que els grups de població o perfils professionals afectats per aquest problema són cada vegada més diversos.

Tendència optimista amb la percepció de l`economia

L`Observatori també ha insistit en la percepció de l`economia, concretament en la situació personal. En aquest cas es manté una tendència optimista, i més de la meitat dels enquestats creu que és bona. 

Així i tot, els que creuen el contrari han augmentat gairebé dos punts. Entre aquest últim grup hi ha una gran majoria de persones aturades, que estan de baixa o bé jubilades. Entremig, gairebé un 35% afirma que la seva situació econòmica és regular.

D`altra banda, quan se`ls pregunta com ha canviat la seva situació econòmica respecte l`any passat, en aquest cas la majoria opina que es manté igual. En aquest cas, les opinions optimistes també creixen, tot i que representen 1 de cada 4 dels enquestats. En l`altra cara de la moneda, els que sí que creuen que ha empitjorat han disminuït en gairebé dos punts.

Finalment, l`Observatori també ha publicat de quina manera arriben a final de mes cadascuna de les persones enquestades. Una pregunta on l`opció majoritària és clara: més de dos terços afirmen que ho fan amb molta o certa facilitat. No opinen el mateix el 32,2%, que apunten que a casa van tenir problemes per arribar a final de mes.

Preguntes sobre el funcionament

En aquest primer Observatori també s`han introduït, a petició del Consell Superior de la Justícia, preguntes sobre el seu funcionament. En general, l`avaluació és positiva i les persones satisfetes suposen el doble que les que que no ho estan. La percepció negativa, però, guanya terreny entre els que han entrat en contacte amb el sistema. Un 46% està satisfet, per un 42% que no.

    "Hi ha una diferència molt clara, el que té relació i el que no i, els que tenen relació, són menys positius. No és que siguin negatius, però la proporció de persones que són més crítiques és més elevada. Però, en general, la veritat és que els resultats són més aviat positius."
Joan Micó, coordinador de Sociologia d`AR+I

L’Observatori aborda per primer cop la solitud a Andorra

Paral·lelament, el primer Observatori ha incidit en la salut mental i enguany, a més, s'ha preguntat per primer cop sobre la solitud. Tot i que una àmplia majoria afirma que mai o quasi mai se sent sola, un 15% ha respost que ho fa amb freqüència o bé sempre. Segons el sondatge, els col·lectius on aquestes dues últimes respostes més freqüents són, per una banda, les dones, les persones de 45 a 64 anys, així com aquelles amb ingressos baixos. Així mateix, des d'Andorra Recerca+Innovació també tenen previst realitzar un treball específic al voltant de la problemàtica de la solitud.

Etiquetes

L`habitatge, la gran preocupació de la població | RTVA