
Èric Mompel
Cultura
La cambra funerària del Cubil va ser espoliada
La cambra funerària del dolmen del Cubil va ser espoliada. L`arqueòleg que porta la campanya explica que la posició de la llosa que el tapava és una de les evidències. I afirma que és un exemple únic del megalític. Al mateix lloc s`hi han trobat restes de fa 5.000 anys que proven un assentament neolític.
L`equip d`arqueòlegs que han treballat les últimes tres setmanes al Cubil han constatat que el túmul és únic per la disposició dels rocs que l`envolten, que en cap cas evidencia més alçada de la que s`observa. Aquest any tenien l`encàrrec de saber què va passar a la cambra funerària al nucli del dolmen que data del 2.200 aC. D`entrada la posició de la llosa feia veure que s`havia obert. L`altra resposta la trobem a l`interior.
"A l`espai que havia d`haver-hi al sepulcre, també surt un altre bloc natural que impedeix que hi hagi sedimentació a excavar perquè ja s`havia exfoliat antigament aixecant la llosa i, qualsevol sediment que hagués pogut haver-hi, ja no hi era."
Josep Font, arqueòleg director de la Ruta dels Orris
El 2019 en un sondeig es va identificar un enclavament 600 anys anteriors, únic per la conservació, on s`ha localitzat una fulla de sílex, típica del neolític tardà i una estructura de fa 5.000 anys.
"Hem confirmat l`existència d’un jaciment neolític excepcional, amb una sedimentació de diverses capes, un fet molt poc habitual, ja que aquests tipus de jaciments a l’aire lliure difícilment es conserven o es detecten. Hem identificat una línia de quatre forats o encaixos per a pals, que probablement sostenien una estructura elevada, com un porxo. El més extraordinari és que al fons d’un d’aquests forats s’hi han trobat restes de fusta del pal original, amb una antiguitat de 5.000 anys, un fet realment excepcional."
Josep Font, arqueòleg director de la Ruta dels Orris
Patrimoni Cultural i el comú d`Encamp continuaran treballant en el coneixement de l`ocupació dels primers habitants de les nostres muntanyes.
Destacat