
Nil Forcada
Medi ambient
La vacada de Canillo passa revisió a pistes
La pastura de alta muntanya aporta gran qualitat a l`alimentació de la cabana bovina. Encara els queden molts mesos per davant abans no tornin a les explotacions. A Canillo al mig de l`estiu aprofiten per fer el control sanitari a la vacada, revisar els exemplars de raça bruna i detectar qualsevol anomalia. Un equip ha seguit el procés a la Solana del Forn.
On a l`hivern hi ha esquiadors amb el bon temps, les pistes són el restaurant del bestiar que pastura a alta muntanya. Després de passar uns mesos a la zona de Cubil i Ribaescorxada la vacada de Canillo passa el control sanitari per part de l`equip de la veterinària del Govern amb ajuda dels ramaders de les onze explotacions de la parròquia. En un tancat a la Solana del Forn desparasiten i vacunen d`IBR, rinotraqueïtis infecciosa bovina.
"És una malaltia respiratòria amb moltes afectacions a nivell productiu, als altres països veïns també fan plans d`erradicació i per poder moure bestiar cap a França o Espanya és molt més fàcil."
Ada Sala, veterinària del Govern
També aprofiten per posar les medalles d`identificació que s`han perdut. Són prop de dues-centes vaques, uns deu toros i una cinquantena de vedells, dels quals s`està molt pendent. Des de Ramaders d`Andorra es mira que els nous exemplars de raça bruna no tinguin taques a la pell, per certificar la raça. De la mateixa manera és moment de detectar possibles problemes. En aquest sanejament baixen a un tancat una mare i la cria.
"La mare no fa llet i a baix donarem pinso a la mare i veurem si fa més llet", explica Josep Casal de Mas del Cortal. La pastura d'alta muntanya és un aliment de qualitat per al bestiar però a més als ramaders els permet fer altres feines a les explotacions. "Ens permet als pagesos tota la disponibilitat per fer l'herba o el tabac que tenen molts", assegura Miquel Font de casa Pirot
Hi ha tasques que s`han fet sempre. D`altres que avui dia són molt diferents. "Abans havíem de pujar a peu i des del Tarter era llarg, eh!", explica Miquel Naudí de Cal Peretol.
Per tot plegat el comú es planteja fer-ne un atractiu turístic l`any vinent. "Conèixer l`activitat i la raça autòctona que tenim a Andorra", segons Sebastià Plaza, conseller d`Agricultura de Canillo.
De moment els animals es quedaran a la zona. A final de mes es traslladaran a la zona de Portella i Maià. Per Meritxell seran a Siscaró i a mitjan octubre al bosc d`Incles.
Destacat