
Albert Refart - Jester Romero
Mobilitat
S`inicien les modificacions a les línies de bus
Aquest dilluns és un dia de canvis i novetats en les línies de bus nacionals. La majoria de gent creu que s`ha de deixar un temps per veure com va la implantació i acostumar-se a la nova realitat. Això sí, a llocs com la Massana, que és estació de transbord, caldrà esperar a veure com funcionen els canvis en època d`escola i pistes obertes.
Comencem el dia a Ordino on avui és festiu, però la vida no para. El canvi de parada no trasbalsa. “Fins ara l’agafàvem a l’auditori i ara venim fins aquí. Veurem, penso que hem d’esperar una mica fins que passin uns dies per decidir si ens agrada el canvi”, deia una dona.
Un dels objectius del canvi de línies és treure busos nacionals de la vall central i aquesta és precisament la queixa.
A la Massana, punt de transbord n`hi ha que mantenen la calma. “Em sembla que sempre que hi ha canvis la gent es queixa al principi, però crec que a curt o mitjà termini, seran cap a bé”, deia un noi.
Mentre d`altres pensen en el dia que hagin de baixar a la capital. Si és el cas cal mirar la millor connexió. “Estem esperant el que va a Ordino, però quan agafem el que va a Andorra ja veurem com funciona tot. Sobretot la freqüència, que és el més important”, assegurava una usuària.
Andorra la Vella i Escaldes-Engordany també han patit canvis a causa de la modificació del transport públic. Ara, les línies 7, cap a la Massana, i 2, cap a Encamp, són les úniques que passen pel centre. Les altres ho fan per fora, per descongestionar la vall central. A la capital, molts s`han trobat perduts. Davant la incertesa, preguntar ha estat l`opció més senzilla.
Alguns, però, no tenen queixes. Sobretot els que van cap a Encamp i Canillo.
Caldrà esperar uns dies per veure si aquest canvi compleix l’objectiu de donar un servei més eficient i adaptat a les necessitats dels usuaris.
Queixes pels accessos amb bus a l’hospital
L’actual reestructuració de les línies de transport públic ha generat malestar entre molts usuaris, especialment els que han d’anar a l’hospital. Només dues línies, la L5 d`Arinsal i la L7 de la Massana paren a prop, la següent parada més pròxima és la del Consell d`Europa, on arriben la L2 d`Encamp i la L1 de Sant Julià de Lòria. Les altres opcions més properes, com la parada del Consell d’Europa, obliguen els usuaris a caminar un bon tram, cosa que complica l’accés a persones grans, amb mobilitat reduïda o amb criatures.
"Per anar a l’hospital has d’agafar el 5 o el 7, perquè el 6 no hi passa. Molt malament, porto aquí 60 anys i no havia vist mai això", deia un padrí. "No sé com arribaré de la parada a l’hospital amb dos nens. No és fàcil", es queixava una mare. "Abans estàvem molt ben servits. Ara no tenim cap bus que vagi a Engordany", deia una altra padrina.
A Ordino, la situació també ha generat indignació entre la gent gran. De fet, ja han recollit 300 firmes per demanar canvis en les línies i millores en la connexió amb l’hospital.
La demanda més recurrent: recuperar un accés directe i fàcil al centre hospitalari per a tothom.
Forné defensa els canvis a les línies de bus
El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha assegurat que els canvis en les línies de transport públic “han vingut per quedar-se”. Forné ha defensat que la reestructuració del servei respon a la necessitat d’evitar la saturació i adaptar-se a l’augment d’usuaris.
“De moment, estem satisfets amb els canvis. No oblidem que s’han fet per millorar i per l’interès general del país”, ha dit Forné. Segons el secretari d’Estat, l’ús del transport públic s’ha triplicat, cosa que considera un èxit. Ha reconegut, però, que el més fàcil hauria estat “no tocar res”.
El porta a porta, responsabilitat comunal
Forné ha defensat que la funció del servei urbà és connectar ràpidament els nuclis habitats amb les diferents parròquies, i que la cobertura “porta a porta” ha de recaure en el servei comunal. “No podem pretendre que les línies urbanes facin el porta a porta, perquè no serien eficients”, ha remarcat. "No prevaldria l`interès general, en aquest cas, de totes les persones que volen anar al centre a treballar de manera ràpida."
El secretari d’Estat ha estès la mà als comuns per millorar la coordinació i ampliar la cobertura de les línies locals. En aquest sentit, ha assegurat que “els comuns van ser informats” abans de presentar la nova estructura.
Resposta a Rosa Gili
Forné també ha volgut respondre a les crítiques de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.
"M`ha sorprès molt, perquè amb la Rosa ens portem molt bé, parlem habitualment i no és cert que no se li consultaren els canvis. Des del departament es va anar comentant el tema, a mi no se m`acudiria mai modificar les línies sense consultar als cònsols. Vam fer una reunió fa 3 o 4 setmanes abans de presentar el projecte a la premsa i, per tant, no entenc això que comenta la senyora cònsol de què no se li consultés, perquè no és cert."
David Forné, secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat
Segons ha explicat, es va fer una reunió tres o quatre setmanes abans de presentar la reforma a la premsa, i va reiterar que no s’hauria plantejat fer modificacions sense consultar-ho amb els cònsols.
Destacat