Blog RTVA

Educació
La salut mental dels docents, l'assignatura pendent
Estem vivint uns moments molt delicats a causa de la pandèmia de la Covid-19. Però, especialment, estem patint les primeres conseqüències que arriben per quedar-se un temps. Ho fan amb molta força i són de caràcter psicològic, econòmic i social. Però aquesta pandèmia ha de desencadenar, encara més, fortes seqüeles de caràcter emocional i, en el pitjor dels casos, trastorns d’ansietat i atacs d’angoixa entre la població. I el cos d’educació és un dels col·lectius professionals amb més risc de patir estrès, angoixa i, en el pitjor dels casos, depressió.
26.04.21

Educació
COVID, docents innovadors i alumnes competents
Permeteu-me que l’entrada d’aquest mes prengui un rumb un xic diferent del de sempre. La societat està vivint uns moments molt complicats a causa de la Covid-19, i no només a nivell sanitari. Amb això vull dir que, a mesura que va transcorrent el curs escolar, l’educació està vivint un procés de transformació. I tot aquest procés passa, per a molts, inadvertit. És per aquest motiu que el propòsit del post és doble: per una banda, constatar el canvi educatiu al qual estem sotmesos, i per l’altra, seguir defensant la cura —més que necessària— de la figura del docent.
24.10.20

Educació
Joves i coronavirus: responsabilitat compartida davant la Covid-19
Actualment, els adolescents i els adults joves estan en el punt de mira pel comportament durant la pandèmia del coronavirus. En anteriors entrades al blog, hem parlat sobre com gestionar i treballar aspectes de l’adolescència. I és que a la necessitat imperiosa de relacionar-se amb els amics, pròpia d’aquesta etapa, se sumen les actuals circumstàncies sanitàries i les vacances d’estiu, les quals no ajuden gaire i, en alguns casos, causen negativisme i rebuig. La principal solució la tenim a casa. Abans, però, hem d’entendre com a societat que no hem de criminalitzar l’adolescent o l’adult jove si el que pretenem és que prengui consciència i respongui amb responsabilitat.
16.08.20

Educació
Família, escola i la nova realitat
El coronavirus ha fet realitat aquelles pors més temudes per molts pares i mares: infants sense escola, sense ludoteca, sense activitats extraescolars, sense poder anar a casa dels avis, sense parc... i a més, sense poder sortir de casa. A la frase més repetida a les llars d’Andorra, almenys mentalment, “què faré amb els nens ara que l’escola està tancada?”, s’hi van sumar les classes online. Sí, d’una forma totalment sobrevinguda, de la mateixa manera que ho ha estat el virus.
30.05.20

Educació
Idees per aprendre i jugar a casa evitant el coronavirus
La situació sobrevinguda ens ha sorprès molt a tots i a totes. Però fins que no tinguem noves instruccions per part del Govern, ens toca estar a casa i complir les indicacions de les autoritats sanitàries. Davant aquesta situació, especialment la del tancament de les escoles, toca que els nostres fills i filles restin a casa. I ho podem veure com una oportunitat. I és que tot depèn de quina mirada hi posem a la circumstància.
15.03.20

Educació
La sexualitat i l’afectivitat: com parlar-ne amb els nostres fills i filles
Durant tota la nostra aventura (i quina aventura!) de ser pares i mares, amb alts i baixos, amb alegries, decepcions, enuigs i moments d’eufòria, arriba el moment de respondre la pregunta més temuda per molts: mare, pare... d’on venen els fills? Suor freda. Pànic. Ansietat. Segons l’edat sortim per la tangent i sobrecarreguem la pobra cigonya o bé tirem del banc de recursos que també utilitzem per Nadal. Però tot té una data de caducitat i n’hem de ser molt conscients. Encara tenim sobre la taula el gran tema tabú: el sexe i l’afectivitat.
20.02.20

Educació
Visibilitzar la violència envers les dones: sí, és violència
Aquests dies he llegit un tuit bastant gràfic que deia el següent: "Si un home va borratxo i li roben el cotxe, és un robatori. Si un home va borratxo i el maten, és un assassinat. Si una noia de 14 anys va borratxa i la violen, els jutges diuen que no és una violació". El piulava Lucía Etxebarria.
25.11.19

Educació
Beneficis psicològics que aporten els padrins als nets
El nostre ritme de vida (i la situació econòmica) a vegades no ens permet tenir la conciliació familiar que desitjaríem, especialment en períodes de vacances escolars. Tenim una vida laboral cada cop més exigent en què els avis s’han convertit en el recurs clau per a fer-se càrrec dels fills quan els pares no poden.
31.10.19

Educació
Guia per a un bon inici de curs escolar
Passada la festivitat de Meritxell iniciem l’operació tornada a l’escola. Alguns de vosaltres amb moltes ganes de tornar a la rutina i d’altres, amb un sentiment nostàlgic. Sembla que el temps cada cop passa més ràpid, especialment quan veiem que els més joves de casa ja fan canvis d’etapa. I és que sigui d’una manera o d’altra, si no ens organitzem i ens preparem per al que ha de venir, tot es pot convertir en un autèntic caos.
08.09.19

Educació
L’impacte positiu de l’anglès en la salut mental dels nens
Hi ha moltes maneres d’aprendre un tercer o un quart idioma. Tantes com les raons per les quals és beneficiós de fer-ho.
15.07.19

Educació
Guia per a mares i pares contra l’assetjament escolar
Aquest mes de maig s’ha celebrat el Dia mundial contra l’assetjament escolar. I, tot i que cada vegada se'n parla més, és un dels grans temors de mares i pares. En aquest post trobaràs alguns consells i recomanacions.
09.05.19

Educació
El repte de l’adolescència: com entendre-la i què fer
Ser pare o mare és, en algunes ocasions, una cursa d’obstacles. A la que ja hem agafat la tranquil·litat a això d’educar, després de passar l’etapa de l’enginyeria dels bolquers, els inesperats terrors nocturns, la caiguda de les primeres dents, les converses importants sobre el Pare Noel i els Reis Mags, arriba la preadolescència. El temps passa volant i, amb aquest pensament de melangia que es perd en un mar de dubtes i alguna por, arriba l’adolescència. En un vist i no vist. Esdevenint una de les etapes més importants de la persona tot i que, per a molts, és l’inici d’un gran repte.
01.02.19

Educació
Infància, adolescència i violència
El 20 de novembre vam celebrar el Dia mundial dels drets dels infants, on nosaltres, com a adults, tenim un paper clau en la seva salvaguarda. Segons les dades d’Unicef prop de 300 milions d’infants de 2 a 4 anys (3 de cada 4) són habitualment víctimes d’algun tipus de violència per part dels seus cuidadors
27.11.18

Educació
Una ràdio per combatre la desmotivació
Els pares i mares que teniu a casa un o més fills adolescents sabreu com n’és de difícil aquesta etapa. Però també ho sabem els docents i els tècnics que hi treballem dia a dia, al vostre costat i al seu. Un dels límits més complicats de gestionar (i també dels més habituals) és la desmotivació.
12.04.18

Educació
Sospito que el meu fill fuma porros, què faig?
El consum de porros és una pràctica freqüent entre els més joves. De fet, quan parlem de consum podem arribar a trobar adolescents de 12 o 13 anys que ja els proven i els consumeixen, socialment, sense saber les afectacions al seu desenvolupament. És un tema que preocupa a les famílies i especialment a nosaltres, com a societat.
22.02.18

Educació
SOS! Per què el meu fill no pot ser com la resta?
Quan decidim ser pares ningú pot vaticinar què passarà. Però si alguna cosa porta de cap mares i a pares és com afrontar el dia a dia dels fills a l’aula i a casa. Especialment els complicats. Com rebem la situació en què el nostre fill porta les notes amb moltes assignatures suspeses? I el moment de rebre la trucada del tutor per comunicar-nos que expulsaran uns dies el nostre fill perquè no para de fer malifetes? O aquell instant en què toca representar una funció a l’escola i el teu fill no passa desapercebut perquè no para de moure’s i, per més inri, hem d’aguantar les mirades d’altres pares? A més hem de suportar els comentaris de “Ai, porta’l al psicòleg, li anirà bé. I a tu també”. Us hi heu trobat? Sabem que això passa sovint. Significa això que el meu fill és menys intel·ligent que la resta? Què he fet malament per què això passi?
11.01.18

Educació
El paper de la família en l’escola inclusiva andorrana
“L’activitat educativa s’adreçarà a la consecució de les finalitats següents: formar els infants i els joves en el respecte de la diversitat i dels drets i llibertats fonamentals, i en l’exercici de la tolerància i la llibertat, dins els principis democràtics de convivència i pluralisme.” Article 3, apartat h, de la Llei qualificada d’educació
15.12.17

Educació
WhatsApp i la pèrdua de responsabilitat de pares i fills
Estar en un grup de WhatsApp ja és una pràctica generalitzada. El conjunt de pares i mares dels alumnes d’una mateixa classe busquen un canal d’informació àgil, immediat i amb molta facilitat d’accés per comunicar incidències o saber els detalls d’una convocatòria, tot amb la finalitat, a priori, de fer un seguiment del progrés escolar dels seus fills i filles. Un cop els alumnes són més grans, són ells mateixos els qui creen i gestionen el grup de la classe, i algunes vegades altres de paral·lels, que duraran fins al final de l’escolarització obligatòria. És una realitat a la qual estem exposats cada dia. Com ho és que l’equip docent de les escoles també en tenim un.
19.10.17

Educació
La corresponsabilitat: Coherència educativa entre escola i família
Comença un nou curs ple de propòsits i novetats. Alumnes que deixen endarrere l’escola bressol per començar maternal, alumnes que inicien la primera ensenyança o d’altres que enceten segona ensenyança amb nervis i il·lusió. Pares i mares amb el neguit, i a vegades amb un sobreesforç, d’interioritzar que tot sortirà bé i assumir que també han de fer el canvi d’etapa amb els seus fills.
08.09.17

Educació
La rebel·lia adolescent i l’abús de les tecnologies
En un núvol d’incertesa i visites constants al psicòleg, cada cop és més freqüent la pregunta de per què els infants i els adolescents són més bel·ligerants, desobedients i desafiants. La resposta és multicausal, però la conciliació familiar i l’abús de les tecnologies hi tenen molt a veure. Al qüestionar-nos sobre a quina edat és pertinent que puguin estar-hi exposats hem de tenir una resposta ben clara. No abans dels 12 anys i a posteriori, amb prudència.
18.07.17

Educació
Quan les xarxes socials resulten un problema greu per als nostres fills
Quan parlem o pensem en la preadolescència ens ve al cap una inevitable pluja d’idees. Algunes de dubte, altres de preocupació. Especialment en els temps de la societat de la informació i del coneixement. Parlar de la preadolescència dels nostres fills/es també és parlar de canvis psicològics. Els pares/mares que tenen filles de 8-9 anys m’entendran quan dic que es volen vestir i actuar com una adolescent de 15, oi? Estem vivint uns temps de preadolescència avançada. La raó? Un tema totalment social.
01.06.17