
Xavi Fajardo
Els hotels perden la meitat del personal per l'Entry/Exit
L’entrada en vigor avançada del sistema europeu de control fronterer Entry/Exit ha provocat un terratrèmol en el sector hoteler. Així de clar s'ha expressat aquest dimarts el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), al seu pas per l''Avui serà un bon dia' de RTVA. Ha dit que s'han de contractar al voltant de 1.500 persones per poder arrencar la temporada d'hivern.
Jordi París ha insistit que la decisió d’Espanya d’activar el mecanisme abans del previst - amb l’objectiu de limitar l’entrada de treballadors extracomunitaris en situació irregular dins l’espai europeu - ha afectat de ple el model de contractació d’hivern i ha estat "una gerra d'aigua freda". I és que, reconeix, “de la nit al dia et canvia el model de contractació. S’han canviat les regles del joc”, ha lamentat. Fan falta, ha dit, uns 1.500 treballadors per garantir l'inici de la temporada.
El 50% dels aspirants, descartats
La Unió Hotelera calcula que aproximadament la meitat dels treballadors previstos per a la campanya d'hivern no podran ser donats d’alta a causa de les noves exigències. “Ens mantenim que l’impacte està al voltant del 50%. És la informació de la setmana passada”.
Tot i la magnitud del problema, el sector confia que tots els establiments podran obrir, però no descarta cap escenari: “Que sapiguem no hi ha cap hotel que no pugui obrir, però ves a saber si hi ha alguna sorpresa. També hem de veure en quin estat arribem al pont de la Puríssima”, ha advertit.
Estratègies d’emergència per cobrir vacants
Davant la dificultat per incorporar extracomunitaris, els hotels han accelerat alternatives: contractar personal al país d’origen, treballadors de fora la Unió Europea que sí que compleixin els nous requisits i, sobretot, personal comunitari.
El pes dels extracomunitaris és, però, molt significatiu. París calcula que representen “ben bé un 60%” de la plantilla total d’hivern del sector. Un percentatge que evidencia la vulnerabilitat de les empreses i la seva dependència d'aquest perfil de treballadors.
Més hores extra i més allotjaments
Per pal·liar la manca de mà d’obra, la patronal del sector contempla l’increment d’hores extra. “Per regla de tres és evident: si tens menys persones i els treus el dia festiu remunerat, ja et farà falta una persona menys per cobrir aquestes vacants”.
A més, molts establiments han reforçat o ampliat l’oferta d’allotjament per a temporers: “Molts tenen la seva part d’habitatge per al personal. Alguns l’han hagut d’incrementar i altres que no en tenien s’han activat per buscar solucions”, ha afegit París.
El sector afronta, així, una de les pretemporades d’hivern més tensionades dels darrers anys, amb la mirada posada en si l’Entry/Exit afectarà l’arrencada de la temporada alta.
Pots escoltar l'entrevista sencera, aquí.
Etiquetes
Destacat