
Justícia
Joan Pau Miquel va amagar informació crucial als auditors de BPA
L`exconseller delegat de Banca Privada d`Andorra (BPA) va tenir un paper primordial en el blanqueig de diners del grup xinès de Gao Ping i va permetre a l`intermediari Rafael Pallardó portar des d`Espanya prop de 38 milions d`euros sense declarar-los. Així consta a la sentència del judici per la causa primera, a la qual hem tingut accés, on es considera provat que va amagar aquests fets a l`auditor extern.
El tribunal que ha jutjat la causa primera de BPA considera que Joan Pau Miquel va ser una peça indispensable en el blanqueig de capitals des d`Espanya, que es va produir entre el 2008 i el 2011 a través de l`empresari Rafael Pallardó. Assegura que la seva gestió “va permetre al client d`ingressar al seu compte 37.889.830 euros sense tenir el risc de passar per la frontera amb una quantitat equivalent de diners en efectiu.”
El tribunal també explica que, tot i que diversos ex alts càrrecs havien plantejat reduir o aturar l`operativa d`aquest client, el mateix Joan Pau Miquel la va continuar. Va seguir així malgrat els indicis del possible origen delictiu greu dels fons de Pallardó que van aparèixer posteriorment.
També recalca que, al març del 2013, després que esclatés l’afer Emperador i es conegués públicament l’activitat de l’empresari valencià, Miquel va amagar a l’auditor extern la relació amb aquest client. Pel tribunal, “això evidencia la seva plena consciència de la il·legalitat de les accions de nombroses persones de l’entitat, al capdavant de les quals la seva.”
Finalment, els magistrats afirmen que l’exconseller delegat va cometre tots aquests actes utilitzant el banc que ell dirigia. Per aquest motiu, se’l considera responsable d’un delicte de blanqueig de diners i se’l condemna a una pena de 7 anys de presó i una multa de 30 milions d’euros.
Etiquetes
Destacat