BPA-portada

Justícia

Joan Pau Miquel, 7 anys de presó i 30 milions de multa pel cas BPA

El Tribunal de Corts ha fet pública la sentència del judici per la causa primera de BPA. Una resolució de 6.180 folis que tanca un dels processos judicials més extensos i rellevants de la història d’Andorra. El veredicte condemna una vintena d’antics gestors i treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA), mentre que n’absol altres com Xavier Mayol i diversos exdirectius.

Redacció

|

15.07.25


La pena més dura recau sobre Joan Pau Miquel, exconseller delegat de BPA, que ha estat condemnat a 7 anys de presó per blanqueig de capitals i a una multa de 30 milions d’euros. Miquel era l`acusat a qui la fiscalia demanava més pena: 8 anys de presó i 100 milions d`euros de multa per blanqueig de capitals provinents de la màfia xinesa, liderada per Gao Ping.

També li ha caigut una pena important a l'exdirector adjunt, Santiago de Rosselló, que haurà de passar 6 anys a la presó i haurà de pagar més de 12 milions d'euros de multa.

És el doble del que haurà de pagar l'excap d'antiblanqueig del banc, Isabel Sarmiento, que ha estat condemnada a 5 anys de presó. Ara bé, encara no han entrat perquè, tant ells, com la resta de condemnats, tenen fins al 2 de setembre per recórrer al Tribunal Superior.

Al marge d'aquest tres condemnats, hi ha altres quinze, que sumen 65 anys de pena, la majoria dels quals condicionals i que han de pagar multes de prop de 19 milions.

El Tribunal de Corts ha condemnat a 5 anys de presó cada un a Amaya de Santiago i Sergi Fernández, considerats responsables d`haver organitzat el blanqueig de capitals des d`Espanya. També se`ls imposa multes de 5 milions d`euros a cada un.

Per la seva banda, a l`exalt càrrec Pablo Laplana se li han imposat 5 anys de presó condicional i una multa de mig milió d`euros pels mateixos delictes.

  • Joan Cejudo, Josep Antoni Rivero, Josep Elfa i Luis Pablo Laplana han estat condemnats a 5 anys de presó condicional amb multes que oscil·len entre els 500.000 i 2 milions d’euros.
  • Francesc Xavier Domingo: 4 anys de presó, 1 ferm, i multa de 250.000 euros.
  • Antoni Calvente: 4 anys de presó condicional i multa de 200.000 euros.

Tots ells han estat inhabilitats per exercir l`ofici bancari i els que no són andorrans tenen una ordre d`expulsió.

Pel que fa als absolts, n`hi ha sis. El més destacat és Xavier Mayol, que havia estat director general adjunt de l`entitat financera.

També s’hi afegeixen les següents condemnes:

  • Ignacio Cardiel: 4 anys de presó condicional i multa de 150.000 euros.
  • Javier Filoso i Javier Frías: 5 anys de presó condicional i multa de 100.000 euros cadascun.
  • Esteve Garcia: 4 anys de presó condicional i multa de 100.000 euros.
  • Ana Matía Bermejo: 3 anys i 6 mesos de presó condicional i multa de 100.000 euros.
  • Mauricio Escribano: 3 anys i 6 mesos de presó condicional i multa de 15.000 euros.

El cas BPA es va començar a jutjar fa set anys i es va tancar el 2023

L`afer es va començar a jutjar ara fa set anys i es va acabar a final del 2023. Es tracta d`un afer molt anòmal, segons va confessar el president del tribunal que va presidir la causa.

El 15 de gener del 2018, la sala d`actes de Prada Casadet obria les portes. Una vintena d`exresponsables de BPA, entre ells Joan Pau Miquel, conseller delegat, estaven acusats de blanqueig de capitals del grup de Gao Ping a través del seu intermediari, l`empresari valencià Rafael Pallardó.

També va prestar testimoni Higini Cierco, l`accionista majoritari de BPA, que no estava acusat en aquest afer judicial. Però poc després d`haver començat va ser ajornat. Fins al 2021 va patir diverses interrupcions. Una d`elles per la recusació del magistrat Pijoan per les advertències amenaçadores a un lletrat.

El 2021 va tornar a començar a celebrar-se amb un nou president del tribunal. També va haver-hi alguns ajornaments, el més rellevant va ser el causat per l`abandonament de la causa per part d`un advocat que defensava diversos processats. I moments molt poc habituals com la declaració durant prop de cinc mesos de Joan Pau Miquel.

També es va posar sobre la taula el paper de l`anomenada policia patriòtica espanyola que hauria pressionat directius de BPA perquè els donessin dades bancàries de polítics independentistes catalans, especialment la família Pujol.

Encara hi ha una vintena d`afers judicials més relacionats amb BPA. La sentència, esperada durant anys, marca un abans i un després en la lluita contra el crim financer al país.

Consulta la sentència completa aquí.

Etiquetes

Joan Pau Miquel, 7 anys de presó i 30 milions de multa pel cas BPA | RTVA