bona_ona_morato_dia_8_2_institut_musica

Cultura

Blues, el mètode Bastien, Telemann i Piazzolla

Arribem ja a la meitat d’aquesta quarta temporada de l’Institut de Música. En el sisè capítol veurem en Quim Pereña tocant el “Blues du samedi”, una peça de Thierry Tisserand.

Author

|

02.11.15


Aquest compositor i guitarrista francès és en l’actualitat professor del conservatori de la regió de Lille. Combina la formació acadèmica conservadora amb el jazz, el blues o la bossa-nova. Tisserand destaca per la quantitat de peces pedagògiques que escriu per als alumnes, com la que interpreta el Quim des del hall del Consell General.

Un dels referents en la pedagogia musical és el mètode Bastien.  L’Ona Morató ens interpretarà una de les seves peces.

Aquest mètode per als alumnes de piano el van inventar James i Jane Bastien a principis dels anys 60. Van crear una metodologia innovadora que es va convertir en la més utilitzada arreu del món.  La seva filosofia es basa en què els alumnes aprenguin divertint-se.

Les flautes també són protagonistes al programa d’aquest dimecres. La Perancha Domingo i la Lara Tena, acompanyades del violí de Jordi Roig i el violoncel de Cristina Sahuquillo ens interpreten el Concert per a flauta i corda en Sol M. de Telemann.

Georg Telemann va saber adaptar-se, molt millor que el seu amic Bach, als nous temps. Va veure clar que la gent demanava una música molt més fàcil i lleugera però que no renunciaven a les emocions. Com si d'un productor de "greatest hits" es tractés, Telemann va compondre centenars d'obres que no et canvien la vida però et fan passar una  bona estona. Aquesta obra n'és un exemple clar. És bella, amb moments brillants i lleugera, com Audrey Hepburn esmorzant davant  l'aparador de Tiffany's.

Finalment, David Amat al saxòfon tocarà un tango d’Astor Piazolla. Aquest compositor ha estat un dels músics sud-americans més importants del s.XX. Destaca per la seva renovació del tango, que ha inclós en la música clàssica. En les seves peces s’aprecia la influència de Bach.

S’explica que l’autor tenia una cal·ligrafia tan defectuosa, que quan va escriure la versió per a saxòfon d’aquesta obra, es van trigar un temps en fer l’adaptació, ja que era pràcticament impossible desxifrar les notes del pentagrama.

Cada dimecres, l'Institut de Música a les 14.14h per ATV i tot els capítols a www.andorradifusio.ad

Blues, el mètode Bastien, Telemann i Piazzolla | RTVA