vicent_moreno_1

Cultura

"Objecció de conciència" a la LOMQE

Author

|

27.11.13


El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, anuncia que es resistirà a aplicar la llei orgànica espanyola de millora de la qualitat de l'ensenyament (LOMQE) i parla d'”objecció de consciència”. Ho ha dit al programa Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d'Andorra, a propòsit de la Nit d'Escola Valenciana, amb què l'entitat ha commemorat els 30 anys de la Llei d'ús i ensenyament del valencià. Moreno ha aprofitat per oposar-se, un cop més, al tancament de Ràdio i Televisió Valenciana.

Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, es mostra “totalment en contra” d'aplicar la llei orgànica espanyola de millora de la qualitat de l'ensenyament (LOMQE), que està en tràmit parlamentari a Espanya. En el marc de la feina d'oposició al projecte que es fa des de la Plataforma per l'escola pública de qualitat i en valencià, Moreno aposta per l'”objecció de consciència” i proposa “resistir-se a aplicar-la”. Tot i això, espera “que no tinguen temps per aplicar-la ni recursos econòmics per a fer-la”. Afirma que “si s'aplicara, seria un retrocés fins als anys seixanta” i que “la nostra llengua, a l'escola, quedaria molt tocada perquè la llei Wert no la considera troncal”. Amb tot, no deixa de trobar curiós que el senyat espanyol l'hagi aprovada el dia 20 de novembre, aniversari, entre altres, de la mort del dictador espanyol Francisco Franco: “No tenien un altre dia per aprovar-la? Simbòlicament recorda el passat de la dictadura”.

El president de l'associació que aglutina la comunitat educativa catalanòfona del País Valencià ha explicat això en el marc d'una entrevista per valorar la Nit d'Escola Valenciana, celebrada dissabte passat a Canet d'en Berenguer (Camp de Morvedre). Una nit en què, d'una banda, es va anunciar el nou projecte de l'entitat: “Encapçalarem un moviment per denunciar tots els atacs als drets lingüístics dels valencians durant el 2013”. De l'altra, es van commemorar els trenta anys de l'aprovació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV). Justament, a la vetllada, es va presentar un document, Trenta per trenta, amb propostes per desplegar la llei en diferents àmbits. És per això que Vicent Moreno diu que la LUEV és una llei que “si s'haguera desenvolupat correctament, amb el seu contingut, haguérem avançat molt més en aquestos trenta anys”.

Moreno recorda com la LUEV es va aprovar, el 1983, a Alacant, amb ni un sol vot en contra, però “les normatives posteriors que s'havien d'aplicar no s'han fet en la mesura que haurien d'haver-se fet”. Admet que aquesta llei ha permès que gairebé dues generacions ja s'hagin pogut escolaritzar en valencià però que “som, encara, lluny d'una normalització plena” perquè “el ritme d'este País Valencià és així”. En tot cas afirma: “No defallirem; seguirem endavant”.

La Nit d'Escola Valenciana també reconeix la tasca d'algunes persones i entitats durant l'any anterior. Els premis han sigut per a Adela Costa, professora de l'Escola de Magisteri de la Universitat de València, pel compromís diari amb la llengua; i per les escoles Rei en Jaume i Ramon y Cajal de Xirivella (Horta Oest) i pel Col·legi Sant Cristòfor Màrtir de Picassent (Horta Sud). En aquest darrer cas, per la lluita de les comunitats educatives de tots tres centres per aconseguir obrir línies educatives en valencià. 

Reivindica Ràdio i Televisió Valenciana

Vicent Moreno reivindica l'existència d'una radiotelevisió “pública, de qualitat, en valencià i objectiva”. Es queixa que si es tanca, “els nostres xiquets no podran veure els seus herois i els seus ídols en els dibuixos animats en valencià” i recorda que “ací, la TV3 no es veu, tampoc”. Però ho té molt clar: “No ho aconseguiran; som més dels que ells pensen”. I afegeix: “Si la tanquen, la tornarem a obrir”. Afirma que “els mateixos votants del PP estarien a favor de mantenir la radiotelevisió valenciana”, que considera que és un referent: “ha ajudat a que moltíssima gent utilitze el valencià col·loquialment en qualsevol moment de la seua vida i se coneguen les comarques. És una manera d'interconnectar diversos pobles que no se coneixien entre ells”. I, amb tot, ho rebla així: “La gent del camp vol veure l'Oratge i no el Tiempo”.

Un article d'Agustí Mas

Contingut relacionat:

L'entrevista completa a Vicent Moreno a l'Estira la llengua

I, si voleu, podeu deixar els comentaris en aquest article o bé  a les xarxes socials:

facebook.com/estiralallengua

@estiralallengua

"Objecció de conciència" a la LOMQE | RTVA